Tygy fashion
Image default
Shopping / Clothing

Met kunstaas vissen op roofvis als snoek

Het vissen op  roofvis, zoals snoek, is niet het hele jaar toegestaan. Er is namelijk een gesloten tijd tijdens de paaiperiode van de roofvissen. Deze paai gaat niet samen met de paai van andere vissen zoals voorn, karper en brasem die rond mei en juni paaien. De roofvis paait juist in de periode daarvoor. Hiervoor heeft de roofvis zich aangepast om te zorgen dat zij voldoende kleine prooivis kunnen vangen van andere vissen. Hiervoor moeten ze wel een stukje groter zijn om de prooivis ook daadwerkelijk op te kunnen nemen. Deze paaiperiode loopt van medio maart tot medio mei. In deze periode is het verboden om met kunstaas of dode vis te vissen. In de aansluitende periode in mei is het vervolgens juist heel interessant om met kunstaas op pad te gaan om onze zoetwaterhaai te vangen. De roofvis is na de paai vaak op zoek naar het aanvullen van de energie- en vetreserves. De paaiperiode vraagt namelijk veel van het lichaam van de snoek en veel wordt er in deze periode niet gegeten. 

Daarbij kan de roofvis vaak ook nog redelijk compact bij elkaar liggen. In de maanden daarna is dit niet voor te stellen. De meeste rovers zijn namelijk territoriaal. Ze schromen hierbij niet om een soortgenoot aan te vallen om hun jachtplaats te verdedigen. Bij snoek zijn het vaak de dames die een eigen gebied hebben. In dit gebied zijn ze heer en meester, of eigenlijk dame en meesteres. Mannetjes snoeken worden niet geduld of kleinere vrouwtjes worden snel aangevallen. Door de lange rustperiodes in het jachtgebied op prooivis kunnen de damessnoeken enorm groot groeien. De mannetjes zijn vaak echte jagers en gaan actief op zoek naar vis. Door het verbruik van energie is de groei van dit geslacht een stuk minder. 

Het vangen van een mannetjes of vrouwtjessnoek is dan ook een stukje anders. Daar waar je een mannetjes snoek makkelijk kunt verleiden om het kunstaas te volgen, zal dit voor de vrouwtjes bijna voor de bek aangeboden moeten worden en voldoende uitdagend bewegend om ze te doen happen. Hierdoor is het verstandig om verschillende soorten kunstaas in de tacklebox mee te nemen. Of misschien wel 2 hengels met vismolen om snel te kunnen wisselen met langzaam en snel lopend kunstaas.  

https://www.sportvisgigant.nl/