Tygy fashion
Image default
Shopping / Clothing

De barcode

De barcode kennen we allemaal en we zouden zeker ook niet zonder kunnen: u ziet ze dagelijks in de supermarkt op al uw producten, waar ze worden gebruikt om de producten makkelijk te kunnen uitlezen bij de kassa en om bij te houden welke producten er nog op voorraad zijn en welke niet. Maar de barcode, ook wel streepjescode genoemd, wordt eigenlijk overal wel gebruikt: niet alleen in winkels, maar bijvoorbeeld ook in het ziekenhuis waar een barcode op uw patiëntenkaart staat zodat het systeem met één enkele scan weet wie u bent en welke informatie aan u gebonden is. Daarnaast worden ze gebruikt in parkeerautomaten om onder andere het tijdstip vast te stellen, in het openbaar vervoer en de bioscoop of theater om uw geprinte toegangsbewijs te scannen en voor nog veel meer. De techniek is simpelweg niet weg te denken. Maar waar komt deze eigenlijk vandaan?

De barcode werd in 1952 gepatenteerd in Amerika en in 1973 werd er een universele code geïntroduceerd, wat we tegenwoordig nog gebruiken in de barcodes. Een barcode heb je overigens in verschillende soorten en maten: je hebt barcodes die bestaan uit streepjescodes, cijfercodes en vierkantjes of een combinatie van deze codes. De eerste barcodes werden overigens gedrukt met een pers, terwijl dit tegenwoordig wordt gedaan met een hot foil printer welke speciaal gemaakt is om op verschillende soorten materiaal te printen, zoals te zien is op www.kba-metronic.com

Er zijn velen die vermoeden dat de barcode zijn beste tijd wel heeft gehad: er wordt gespeculeerd dat bijvoorbeeld de QR code of de RFID codes de plek van barcodes zullen overnemen: de QR code is gebaseerd op de barcode, maar de RFID is totaal anders en is gebaseerd op een chip waar informatie van afgelezen kan worden door middel van radiogolven. Maar voorlopig zijn we zeker nog niet af van de barcode!

http://www.kba-metronic.com/